2011. december 13., kedd

A VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOKRÓL…

A vízoldható vitaminok fel nem használt része a bevitel után néhány órával már kiürül a vizelettel (kivétel a B12- vitamin, ez hosszabb ideig megmarad a szervezetben).

B1-vitamin (tiamin): Hiánya: beriberit okozhat.
Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcseréhez szükséges enzimek működésében. Az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges. Enyhe vízhajtó. Pantoténsavval vagy kolinnal együtt javíthatja az emésztést. Étkezés közben érdemes bevenni (Mega B Complex), nagy dózisú adagolásakor a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell.

B2-vitamin (riboflavin): Hiánya: fehérje-anyagcsere problémát, növekedési zavart, bőrbetegségeket, a szem fokozott fényérzékenységét okozhatja.
Fontos szerepe van a vas beépítésében, a fehérjeszintézisben, a zsír- és szénhidrátlebontásban. Közreműködik a pajzsmirigyhormon termelésében. Szerepe van az immunrendszer működésében, B2-vitmain nélkül a B3-vitamin és a B6-vitamin nem képes kifejteni a hatását (Mega B Complex). Támogatja az E-vitamin (Mega Vitamin E) antioxidánsként való működését, javítja a látást. Vegetáriánusok, terhes- és szoptató anyák, fogamzásgátlót, antibiotikumot, pszichiátriai gyógyszert szedők szervezete többet igényel ebből a vitaminból.

B3-vitamin (niacinamid, nikotinsav, pp-faktor): Hiánya: pellagrát okozhat.
Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Mérsékli a migrénes fejfájást, a depressziót. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, a magas koleszterin- és a trigliceridszintet. Hatékony a szívbetegség megelőzésében. I.típusú cukorbetegségben niacin szedésével csökkenthető a szervezet inzulinszükséglete. Értágító, enyhíti a szorongást, az álmatlanságot, az ízületi gyulladást kísérő panaszokat. Segít megszüntetni a fekély okozta fájdalmat és gyakran a rossz szájszagot (Mega B Complex). Étkezés közben tejjel érdemes bevenni, hogy ne okozzon gyomorpanaszokat. A koleszterinsztint csökkentő gyógyszert szedők a kezelő orvosukkal beszéljék meg, hogy szedhetnek-e niacint!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése