2011. december 9., péntek

A ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOKRÓL…
 
A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet hosszabb ideig tárolja, így nagyobb mennyiség is felhalmozódhat, ezért figyeljünk, nehogy túladagoljuk ezeket. Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, F-, K-vitamin és a béta karotin.

A-vitamin:  Hiánya: farkasvakságot, szemszárazságot okozhat.
Elsősorban a szem egészségét védi. Elengedhetetlen a növekedéshez, a csontok, a bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségéhez. Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól. Elő vitaminja! a béta-karotin ( BetaCarotene 100’S ), ezt nem lehet túladagolni. Fogamzásgátlót szedő nőknek kevesebb, míg a koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedőknek több kell belőle. Ne vegyük be többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt, mert csökkentik egymás hatását.

D-vitamin (kalciferol): Hiánya: angolkórt, csontlágyulást, csontritkulást, súlyos fogromlást, és a rák kiújulását is okozhatja.
Közreműködik a csontok és a fogak képződésében ( főleg csecsemő és kisgyermekkorban: Lion Kids + D ), szabályozza a kalcium és a foszfor beépülésének arányát. Fokozza az A-vitamin felszívódását. D-vitamin nélkül nem tud a kalcium beépülni a csontokba és a fogakba. A szervezet maga is előállítja provitaminból a bőrt érő napfény hatására.

E-vitamin (tokoferol): Hiánya: izomsorvadást, ivarrendszeri zavarokat, vérszegénység bizonyos fajtáit okozhatja.
Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartás szabályozásában. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát. Véd a káros hatású szabadgyököktől, vagyis antioxidáns. Jó értágító, alvadás gátló, csökkenti a vérnyomást és vizelethajtó. Heti 2-3-szori szedése elég,  a szelén erősíti a hatását ( Mega Vitamin E ).

F-vitamin (telítetlen zsírsavak): Hiánya: ekcémát, aknét okozhat.
A linolsavat, a linolénsavat és az arachidonsavat sorolják ebbe a csoportba. Befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését, kalciumot juttat a sejtekbe. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat. Az F-vitamin jobban felszívódik, ha E-vitaminnal ( Mega Vitamin E ) együtt veszik be. Forrásai: növényi olajok (búzacsíra, lenmag, napraforgómag, szójabab, amerikai mogyoró), dió, mandula, avokádó ( a para és a kesudió NEM!).

K-vitamin (fillokinon): Hiánya: vastagbélgyulladást, zsíros széklettel, hasmenéssel, anyagcserezavarral járó idült táplálkozási hiánybetegséget okozhat.
Elősegíti a megfelelő véralvadást, segít megakadályozni a belső vérzéseket. Forrásai: zöld levelű főzelékfélék, lucerna, tengeri hínár, joghurt, tojás sárgája, halmáj olajok, szójaolaj.

Béta-karotin ( Beta Carotene 100’S ):  Hiánya: farkasvakságot és szemszárazságot, ill. epe és vesekövet okozhat.
Az A-vitamin elő vitaminja, a szervezet a szükségleteknek megfelelően állít elő belőle A-vitamint a májban. Így nem lehet túladagolni. Jó számos szempanasz kezelésére, véd a légúti fertőzésekkel szemben. Cinkkel együtt bevéve immunrendszert erősít. Hozzájárul a bőr, a haj, a fogíny és a fogak egészségének megőrzéshez. Véd az érelmeszesedés, ill. a szívbetegségek ellen. Rákmegelőző hatású, mert a rákkeltő anyagcseretermékeket és a külvilágból bekerülő karcinogén anyagokat ártalmatlanabb vegyületekké alakítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése